فعالان دانشجویی و شوراهای صنفی دانشجویان کشور از گسترش «تماسهای تلفنی تهدیدآمیز» و «احضار تلفنی» دانشجویان معترض در شهرهای کشور خبر دادند و اعلام کردند که دهها نفر از دانشجویان، از جمله دانشجویان دانشگاههای تهران، امیرکبیر، خواجه نصیر، تربیت مدرس، علامه طباطبایی، فردوسی مشهد، چمران اهواز، و نیز دانشگاههای فرهنگیان و صنعتی اصفهان و تعداد دیگری از دانشگاههای ایران، تهدید شدهاند تا در اعتراضهای احتمالی سالگرد کشته شدن مهسا امینی شرکت نکنند.
نهاد شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز چهارشنبه ۲۵ مرداد در گزارشی از «تداوم فشارها بر دانشجویان با احضار و تهدید در آستانه سالگرد مهسا امینی» اعلام کرد که تماسهای تهدیدآمیز و احضار تلفنی دانشجویان علاوه بر دانشگاهها در تهران، به دانشگاههای شهرهای دیگر نیز گسترش یافته است.
بنا بر این گزارش، با «دستکم ۱۳ دانشجو در دانشگاه جندی شاپور اهواز، ۱۰ دانشجو در دانشگاه امیرکبیر، و چند دانشجو هم در دانشگاه صنعتی اصفهان» تماسهایی همراه با تهدید گرفتهاند و دانشجویان را به دفتر پیگیری احضار کردهاند.
این نهاد از قول عدهای از دانشجویان که دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی چنین تماسهایی با آنها گرفتهاند نوشت که این دانشجویان «پس از احضار ساعتها مورد بازجویی و تهدید قرار گرفتهاند.»
در این گزارش تاکید شده است که «همچنین، با نزدیک شدن به سالگرد مهسا امینی و بازگشایی دانشگاهها، به موازات احضارهای حراست و نهادهای امنیتی جهت تهدید و اخذ تعهدنامههای غیرقانونی، کمیتههای انضباطی نیز دانشجویان را تهدید و احضار کردهاند.»
شوراهای صنفی دانشجویان کشور با بیان اینکه «این احضارها در راستای پروندهسازیهای جدید برای دانشجویان و ایجاد رعب و تهدید آنان صورت میگیرد»، افزود: «از دانشگاه تهران، علومپزشکی اصفهان و فردوسی مشهد» نیز این احضارهایی گزارش شده است.
این تشکل صنفی دانشجویان ایران ضمن یادآوری اینکه «مطابق قانون، احضار تلفنی شهروندان هیچگونه وجاهت قانونی ندارد و احضاریه بایستی بهصورت کتبی ابلاغ شود»، افزود که دانشجویان و شهروندان «هیچگونه الزام قانونی و حقوقی برای پاسخگویی به تماسهای تلفنی نهادهای امنیتی و متعاقبا احضار تلفنی ندارند.»
نهاد شورای صنفی دانشجویان کشور همچنین با بیان اینکه «احضارهای تلفنی حراست دانشگاهها جهت اخذ تعهد نیز هیچگونه وجاهت قانونی ندارد»، خطاب به دانشجویان سراسر کشور توصیه کرد که «با آگاهی از حقوق خود نسبت به این احضاریههای غیر قانونی عمل کنند.»
موج جدید احضار دانشجویان در آستانه «سالگرد کشته شدن مهسا امینی حین بازداشت توسط گشت ارشاد» از هفته گذشته و با احضار تلفنی ۱۲ نفر از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس آغاز شد. در کمتر از یک هفته، دهها نفر از دانشجویان را در شهرهای سراسر کشور احضار کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شورای صنفی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی نیز روز یکشنبه از «احضار تلفنی» دانشجویان آن دانشگاه خبر داد و اعلام کرد که موج احضار دانشجویان در از شنبه ۲۲ مرداد شروع شده است و «چند دانشجوی خواجه نصیر طی تماس تلفنی از سوی نهادهای نامشخص احضار» یا تهدید شدهاند.
خبرنامه امیرکبیر نیز روز دوشنبه ۲۳ مرداد از «احضار تلفنی ۱۰ دانشجوی» آن دانشگاه خبر داد و اعلام کرد که این دانشجویان به «دفتر پیگیری وزارت اطلاعات واقع در خیابان برادران مظفر و دفتر پیگیری و حقوقی نیایش در مجاورت باشگاه انقلاب متعلق به حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه» احضار شدهاند.
همه احضارهای تلفنی در «تماسهای ناشناس» با دانشجویان صورت میگیرد و دانشجویان تهدید میشوند که در صورت مراجعه نکردن به محل تعیینشده، با خشونت بازداشت خواهند شد.
به نوشته خبرنامه امیرکبیر، برخی از دانشجویان احضارشده گفتند که در جریان این احضارها ماموران امنیتی از آنها خواستهاند «تعهد دهند که در تجمعات اعتراضی احتمالی سالگرد مهسا امینی شرکت نخواهند کرد.»
شوراهای صنفی دانشجویان کشور در گزارش خود تاکید کرده است که احضار گسترده دانشجویان «در پی فرا رسیدن سالگرد قتل ژینا (مهسا) امینی و هراس سیستم سرکوب از اعتراضات دانشجویی و با انگیزه ایجاد رعب و وحشت در میان دانشجویان» شدت یافته است.
کانال دانشجویان متحد نیز با اشاره به «بازجوییهای چندین ساعته» دانشجویان احضارشده گزارش داد که «از ۱۵ دانشجوی دانشگاه علامه که پیشتر با تماس اداره اطلاعات احضار شده بودند، ۶ دانشجو روز دوشنبه ۲۳ مرداد به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات مراجعه کرند که مورد بازجویی قرار گرفتند و این بازجوییها بعضا تا پنج ساعت هم طول کشیده» است.
این گزارش اضافه کرد که «بازجویی از دانشجویان مبتنی بر گزارشات حراست دانشگاه علامه» و از جمله «درباره اعتراضات دانشجویان و مخصوصا اعتراض ۱۶ اسفند که در اعتراض به مسمومیتهای سریالی دانشآموزان» بوده است که حراست دانشگاه آن را در اختیار نهاد امنیتی جمهوری اسلامی قرار داده است.
کانال دانشجویان متحد تاکید کرد که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی «همچنین دانشجویان احضارشده را در جلسه بازجویی تهدید به بازداشت و برخورد قضایی» کردهاند.
در جریان خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی که پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد شکل گرفت، دانشگاهها از کانونهای اصلی اعتراض بودند و تجمعهای اعتراضی تا چند ماه در نزدیک به ۱۵۰ دانشگاه ادامه داشت.
نیروهای حکومتی برای سرکوب کردن اعتراضها در دانشگاهها اقدام به بازداشت صدها دانشجو کردند که تعدادی از آنها همچنان زندانیاند یا در معرض خطر صدور احکام سنگین حبس قرار دارند.
از طرف دیگر، احضار گسترده دانشجویان معترض به کمیتههای انضباطی زیر نظر مدیران دانشگاهها به اجرا گذاشته شد. صدها دانشجو اخراج یا تعلیق شدند و شمار بیشتری از دانشجویان نیز با آنچه دانشجویان «سرکوب سفید» نامیدند، از خدمات دانشگاهی از جمله خوابگاه محروم شدند.
با این همه، مقامهای حکومتی همچنان نگران اوج گرفتن دوباره اعتراض دانشجویان در آغاز سال تحصیلی جدیدند که با سالگرد کشته شدن مهسا امینی همزمان است. از همین رو، علاوه بر احضارهای گسترده دانشجویان، اقدام برای «مجازی کردن دانشگاهها تا دهم مهر» نیز در دستور کار قرار گرفته است.